Menü

Nincs termék a kosárban

HU | EN

Rosé 2023

új évjárat
2 390 Ft / palack
(3 186 Ft/l)
Kékfrankos
Jelleg: Száraz
Űrtartalom: 75 cl
Alkoholtartalom: 12%
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12-13 °C

Könnyed és könnyen érthető, de az átlagosnál különlegesebb rosé: elegáns, rendkívül üde és nagyon lendületes. Jégre hűtve napsütéshez, szódával stégre ülve, kellemesen hűsen naplementéhez és fülledt júniusi estékhez is tökéletesen illik. Színe telt rózsaszín, illata gyümölcsös, de nem tolakodó, íze eper, málna és szamóca összesimulása.

A 2023-as ősz hűvösebb, de napos időjárása hozzájárul az aromák kiteljesedéséhez. Hosszú lecsengés, határozott savak és vibráló zamat jellemzik. Baráti estékre tökéletes választás, de a „rozéfröccs” is ebből a legjobb.


Kékfrankos - Pinot Noir
A Kékfrankos Magyarország legnagyobb területen termesztett szőlőfajtája, amely nyilván összefügg azzal a megállapítással, hogy nagyon hálás növény. Kifejezetten jól terem, jó minőségű, szolid illatú, kellemesen finom, testes vörösbor és kiváló rosé készíthető belőle, az Egri Bikavér mellett – ahonnan sokan ismerhetik, hiszen ennek a házasításnak a Kékfrankos az alapja. Mi is házasítjuk, Pinot noir-al rosét készítünk belőle. A Pinot noir a legrégebben ismert fajták egyike. Franciaországból, Burgundiából származik, ahol már a 4. században ismert volt. Sokszínű, de kifejezetten érzékeny fajta, sok odafigyelést igényel a tőkén és a pincében egyaránt. Bora tüzes, zamatos, de gyorsan feldolgozva mint fehérbor a pezsgőgyártásra is nagyon alkalmas. Borának alacsonyabb tannintartalma és világosabb színe, kifejezetten vonzó a kevésbé nehéz vörösbort szeretők számára. Szülőhelyén kívül híres borokat ad Champagne, Elszáz vidékén, Kaliforniában, Ausztráliában Melbourne környékén valamint az utóbbi időkben a Washingtonhoz közel fekvő Oregon állam kissé hűvösebb, mérsékelten meleg domboldalain. Magyarországon ma 1162 ha Pinot noir szőlőültetvény van, az összes hazai szőlőterület 1,8 %-a. A fehérborairól híres badacsonyi borvidéken – nem történelmi előzmények nélkül – ma 76 ha található, amely messze a legnagyobb termőterület a kék szőlőfajták közül a borvidéken.
Séfünk ajánlata:
Kitűnően működik tenger gyümölcseivel, lazaccal, vagy akár kacsával is. Kiváló pirosbogyós gyümölcsökhöz és kecskesajthoz.


Rendeld meg a Laposa Birtok borait, akár ingyen házhozszállítással az egész országban. Az online shopban birtokunk összes tételét megtalálod, kedvezményes borcsomagokért, havi válogatásokért is figyeld a webshopot! Olaszrizling, Szürkebarát, Kéknyelű, Furmint, pezsgő a kínálatban a Badacsonyi-borvidék vulkanikus tanúhegyeiről.

A borokat Badacsonyban a Hableányban személyesen is átveheted!


LAPOSA BORTERASZ
8261 Badacsony, Bogyay Lajos u. 1.
GPS koordináták: É 46.79241° x K 17.49313°
Útvonaltervezés

BORÁSZAT / HABLEÁNY ÉTTEREM
8261 Badacsony, Park u. 26.
Útvonaltervezés