Menü

Nincs termék a kosárban

hu|en

Laposa Gasztrobirtok Programok

ÜDVÖZLÜNK BADACSONYBAN! NEKÜNK EZ A VILÁG KÖZEPE, REMÉLJÜK NEMSOKÁRA NEKED IS AZ LESZ!

A Laposa Gasztrobirtok behálózza a Badacsonyt. A szőlősorok mellett, a hegy lábától a hegy legszebb panorámás teraszáig várunk szeretettel, hogy megismerd ezt a vulkanikus borvidéket, a vidék történelmét, a tanúhegyeket, a birtok filozófiáját, mely mentén borainkat készítjük.


EGY NAP A LAPOSA GASZTROBIRTOKON

A Badacsony vasútállomáshoz, a strandhoz és a badacsonyi kikötőhöz közel, a városközpontban foglal helyet a 2019-ben újranyitott Hableány. Induljon innen a séta! A látványpince mellett kortárs balatoni bisztró konyha vár, helyi alapanyagokkal, hatalmas terasszal, helytörténeti kiállítással. Az asztalok mellől rálátni a tartálytérre, így a látogató még közelebb kerülhet a borok készítéséhez. Az üzemlátogatás során borkóstolás közben lehet betekinteni a pincébe, az üzembe, a pezsgőkészítés folyamatába, a birtok életébe. 2020-tól nem csak borok, pezsgő is készül itt.

A Hableány mindig is találkozó pont volt: esküvők, születésnapok, nagy beszélgetések helyszíne, eleinte szálló, aztán bolt, étterem, utoljára pedig modern streetfood bisztró Kishableány néven. Most birtokközpont, látványpince, borbolt, shop, bisztró és étterem egyben, a borvidék kapuja.


„Hihetetlen érzés, amikor egy városképhez hozzátartozó épületet megújulva, új funkciókkal felruházva, mégis a múltat tiszteletben tartva lehet visszaadni a közösségnek. A Hableány nagy utat járt be, felújításával egy ikonikus épület született újjá, frissült fel, bővült, kelt új életre”

Laposa Bence

„Sok szempontból is izgalmas projekt ez. Mind építészetileg, mind kulturális és szociális aspektusból, hiszen a hagyomány és a modern technológiák találkozása a felújítás minden lépésében tetten érhető, épp úgy, mint a végeredményben. Nekem egy álmom vált valóra a felújítással, hiszen a borászatban egy pezsgőkészítő üzem is helyet kapott”

Laposa Zsófia


A Hableányból aztán induljunk el a hegy irányába, majd bal kanyarral sétáljunk a Római úton, gyönyörködve a szőlősorokban és a régi házakban. Csakhamar elérjük a frissTeraszt, ami a laza délutánjairól és az első osztályú hamburgereiről híres. A burgerek helyi alapanyagokból készülnek, a bucik a Búzalelke Pékségben sülnek, a szósz és a majonéz házi. Mellé jólesik egy fröccs, vagy egy friss tétel a Laposa Birtok fehérborai közül (Olaszrizling, Szürkebarát, Kéknyelű is van az itallapon). A frissTerasz gyerekbarát, játszótér vár a gyerekekre és a kutyákat is szívesen látják. Esténként gyakoriak a koncertek, a Kultkikötő keretében, a DJ-szettek és a bulik.


A Kisfaludy Sándor utcán a Badacsony csúcsa felé indulva útba esik a Szőlőhegy Bisztró, mely korábban a Szeremley Birtok központja volt, majd St. Orban néven étterem üzemelt itt étterem. A Szőlőhegy a klasszikus magyaros ízeket, az otthonos vendéglátást és a helyi alapanyagokat részesíti előnyben, az étlapon (szezonálisan) hagymás kacsamáj, tyúkhúsleves, gulyás, bécsi szelet, fogas, kacsacomb. A fogások mellé a Laposa Birtok borai kóstolhatók, a romantikus szőlőlugas alatt egész évben háborítatlanul lehet a panorámát élvezni.

Innen felfelé vezet az út a Bogyay Lajos úton végig a Laposa teraszig. Itt a környék legszebb kilátása és naplementéje vár. A teraszon vezetett kóstolón is részt lehet venni, a birtok minden bora kóstolható, mellé a konyha helyi termelők termékeiből készít gourmet tálat: Tekeresvölgyi sajtok, Vászolyi Sajtmanufaktúra sajtjai, sonkák, kolbászok. A borlapon Laposa Friss, Laposa Illatos, Laposa Kéknyelű, Laposa Pezsgő, Olaszrizlingek, Szürkebarátok és a birtok minden tétele.

LÁTNIVALÓK A LAPOSA GASZTROBIRTOK KÖRNYÉKÉN

Badacsony Magyarország ékszerdoboza, és ezt szeretnénk minél többeknek megmutatni. Hisszük, hogy ez a világ egyik legszebb szeglete, a Balaton partján. Található itt: tanúhegy, kőtenger, túraút, kilátó, kápolna, templom, és persze a pince mélyén izgalmasabbnál izgalmasabb fehérborok: Olaszrizling, Szürkebarát, Kéknyelű... A Hableány Badacsony központjában van, közel a strand, a kikötő, az Egri József Emlékmúzeum és a Hotel Bonvino. Innen a hegyre indulva a Római út és Kisfaludy út sarkán található kedvenc laza helyünk, a frissTerasz, ahol hamburger, napernyő, DJ, koncert, gyereksarok, gyerek program, sportközvetítések és jó borok várnak. Tovább a Kisfaludy úton, a jobb oldalon a hegy legromantikusabb helyét találjuk, a Szőlőhegy Bisztrót, ahol a száz éves lugas alatt csodálatos panoráma mellett fogyaszthatjuk el a magyar konyha klasszikusait. A Laposa terasz pedig még feljebb, a régi Bogyay birtokon, a hegy oldalában, félúton a hegy csúcsa felé várja a vendégeket. Innen séta távolság az összes nevezetesség, a Kisfaludy-ház, a Szegedy Róza ház, a Rózsakő, a Ranolder kereszt, a kék túra badacsonyi szakasza, vagy a Kisfaludy kilátó. Az Északi part nevezetességei is könnyen elérhetőek, mint a Tapolcai tavasbarlang, a Káli-medence, a Káptalantóti piac, a Csobánc és a Szigligeti Vár.

LAPOSA BORTERASZ
8261 Badacsony, Bogyay Lajos u. 1.
GPS koordináták: É 46.79241° x K 17.49313°
Útvonaltervezés

BORÁSZAT / HABLEÁNY ÉTTEREM
8261 Badacsony, Park u. 26.
Útvonaltervezés