Menü

Nincs termék a kosárban

HU | EN

BalatonBor 2023

2 690 Ft / palack
(3 586 Ft/l)
Űrtartalom: 75 cl
Alkoholtartalom: 12%
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12-13 °C

Ilyen egy jól érthető Olaszrizling, ha balatoni: könnyed, nyáresti hangulatot idéző, gyümölcsös, roppanós. Bárhol, bármikor hozza az igazi balatoni életérzést. 2023-ben a BalatonBor alapanyagául szolgáló Olaszrizlinget a Gulácson található területünkről szüreteltük. Színe halványsárga. Intenzív illatában főleg a barack és a tavaszi fehér virágok ismerhetők fel, kevés akácvirággal és licsi aromákkal.

Hiszünk a Vinea Balaton kezdeményezésben, mely a régió termékpiramisát igyekszik definiálni. A BalatonBor néven piacra kerülő borok minden borászat esetében egy könnyed olaszrizlinget jelentenek – a borok analitikai és érzékszervi bírálat során kerülnek kiválasztásra és egységes címkével kerülnek forgalomba.

Olaszrizling
Ha a Balatont szőlőfajtában kellene elmondani, az egészen biztosan a sokarcú és sok személyiségű Olaszrizling lenne. Ez a fajta se nem olasz, se nem rizling, sőt, a Rajnai Rizlinghez sincs köze. Pontos eredetét homály fedi – annyi biztos, hogy Nyugat-Európából érkezett a Kárpát-medencébe, és igazán a helyén van itt: mind a hőmérséklet, mind a talaj, mind a lejtők kedveznek neki. Magyarországon az egyik leggyakoribb fehérbor, talán éppen jól kezelhetősége, és sokszínűsége miatt. Könnyed fehérborok és hosszan érlelhető, nagytestű tételek készítésére egyaránt alkalmas. Nem mellesleg: nyáron fröccsnek is kitűnő!
Séfünk ajánlata:
A savassága miatt jól működik zsírosabb ételekkel, tejföllel dúsított fogásokkal, de remekül megállja a helyét halételek mellett is.


Rendeld meg a Laposa Birtok borait, akár ingyen házhozszállítással az egész országban. Az online shopban birtokunk összes tételét megtalálod, kedvezményes borcsomagokért, havi válogatásokért is figyeld a webshopot! Olaszrizling, Szürkebarát, Kéknyelű, Furmint, pezsgő a kínálatban a Badacsonyi-borvidék vulkanikus tanúhegyeiről.

A borokat Badacsonyban a Hableányban személyesen is átveheted!


LAPOSA BORTERASZ
8261 Badacsony, Bogyay Lajos u. 1.
GPS koordináták: É 46.79241° x K 17.49313°
Útvonaltervezés

BORÁSZAT / HABLEÁNY ÉTTEREM
8261 Badacsony, Park u. 26.
Útvonaltervezés