Menü

Nincs termék a kosárban

HU | EN

LAPOSA KÉKNYELŰ

A Badacsonyi Borvidék ikonikus szőlőfajtája, most a hónap bora!

Igazi badacsonyi kuriózum ez a fajta: nagyon sok odafigyelést igényel és nem egy „egyszerű eset”, de minden törődést és jó évjáratot többszörösen hálál meg. Felejthetetlen, semmihez nem hasonlítható bort ad, mely hosszan érik, és folyton változóban van. Fiatalon illatában földes jegyek, valamint visszafogottan éretlen grapefruit, barack dominál. A naturális, ízében krémes jegyekhez roppanós ásványos savgerinc társul.

Kiemelt dűlős sorozatunk tagja az Istenmeredekje dűlőről származó Kéknyelű. A Badacsony déli oldalán fekvő terület a legek dűlője, a borvidék legmeredekebb, legmelegebb és szerintünk a legszebb területe. Ezt nem csak mi gondolhattuk így, ugyanis az egykori európai hírű Bogyay birtok központja is itt volt, jelenleg pedig a Laposa Birtok kóstolóterasza található itt.

A Balatonról visszaverődő napsugarak, és az éjszakai hőmérséklet kiegyenlítő hatása segít a savak megőrzésében, míg a bazaltos alapkőzet egyedi ízt és összetéveszthetetlen zamatot kölcsönöz az Istenmeredekje Kéknyelűnek. Fiatalon virágos, az idő előrehaladtával pedig a sárga gyümölcsök illatjegyei jelennek meg benne. Egy igazi kihagyhatatlan badacsonyi kuriózum!

Kéknyelű, mint Hungarikum

Több évtizedes elhivatott munka, szakmai összefogás és türelem után 2025-ben újabb borvidéki kincs került be a Hungarikumok gyűjteményébe. A Kéknyelű hungarikummá válása hosszú folyamat eredménye. Első lépésként a fajta bekerült a Nemzeti Értéktárba, majd a Badacsonyi Szőlőhegyért Egyesület a termelők és a Hegyközség összefogásával, 2024-ben hivatalos beadvánnyal fordult a Hungarikum Bizottsághoz. Ennek eredményeként 2025-ben a testület hivatalosan is Hungarikummá nyilvánította a Badacsonyi Kéknyelűt, méghozzá eredetmegjelöléssel együtt, ezzel is hangsúlyozva a fajta és a borvidék szoros kapcsolatát. A Kéknyelű egyik legnagyobb értéke sokszínűségében rejlik. A könnyed, friss tételektől a tartalmas, hordóban érlelt, akár évtizedekig is fejlődő borokig számos stílusban képes megmutatni egyedi karakterét. A bazaltos talaj ásványossága különleges mélységet ad neki, ami megkülönbözteti más fehérboroktól. /forrás: vinagora.hu/

Vitorlás Alkoholmentes Olaszrizling

A Balaton frissessége most új köntösben!

Bemutatjuk a Laposa Alkoholmentes Olaszrizlinget – mindazt, amit a balatoni borokbanl szeretünk, most egy könnyed, alkoholmentes változatban. Alapnak a már jól ismert és közkedvelt Laposa Vitorlás Olaszrizlinget választottuk, és a legmodernebb technológiával alkottuk meg belőle az alkoholmentes változatot, amely megőrzi a bor karakterét, gyümölcsösségét és ásványos jegyeit – mindezt alkohol nélkül. Friss, üde, citrusos aromák, finom savak, igazi badacsonyi hangulat.

Laposa Alkoholmentes Olaszrizling – Prémium technológia, valódi borélmény

A Laposa Alkoholmentes Olaszrizling teljes értékű, valódi borból készül, amelyből kíméletes, úgynevezett vákuumdesztillációs eljárással távolítjuk el az alkoholt.

Ez egy különösen finom eljárás, hiszen a nyomáscsökkentés révén már 30 °C körüli hőmérsékleten elpárologtatható az alkohol, így a borban található hőérzékeny íz- és illatanyagok nem sérülnek.

A legtöbb alkoholmentes bor ebben a fázisban jelentősen veszít az élvezeti értékéből, mivel az értékes aromák túlnyomó része együtt távozik az alkohollal.

Mi viszont nem hagyjuk veszni ezt a karaktert: a jelenlegi egyik legmodernebb aromavisszanyerő rendszert, a SOLOS® technológiát alkalmazzuk a bor értékeinek megőrzésére.

Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy az alkohollal együtt távozó illatanyagokat egy külön lépésben elkülönítsük, az alkoholtól elválasszuk, majd kíméletesen visszajuttassuk a borba.

Az eredmény egy elegáns, frissítő, ugyanakkor karakteres alkoholmentes ital, amely a borfogyasztás élményét kínálja – alkohol nélkül.

LAPOSA BORTERASZ
8261 Badacsony, Bogyay Lajos u. 1.
GPS koordináták: É 46.79241° x K 17.49313°
Útvonaltervezés

BORÁSZAT / HABLEÁNY ÉTTEREM
8261 Badacsony, Park u. 26.
Útvonaltervezés