LAPOSA KÉKNYELŰ
A Badacsonyi Borvidék ikonikus szőlőfajtája, most a hónap bora!
Igazi badacsonyi kuriózum ez a fajta: nagyon sok odafigyelést igényel és nem egy „egyszerű eset”, de minden törődést és jó évjáratot többszörösen hálál meg. Felejthetetlen, semmihez nem hasonlítható bort ad, mely hosszan érik, és folyton változóban van. Fiatalon illatában földes jegyek, valamint visszafogottan éretlen grapefruit, barack dominál. A naturális, ízében krémes jegyekhez roppanós ásványos savgerinc társul.
Kiemelt dűlős sorozatunk tagja az Istenmeredekje dűlőről származó Kéknyelű. A Badacsony déli oldalán fekvő terület a legek dűlője, a borvidék legmeredekebb, legmelegebb és szerintünk a legszebb területe. Ezt nem csak mi gondolhattuk így, ugyanis az egykori európai hírű Bogyay birtok központja is itt volt, jelenleg pedig a Laposa Birtok kóstolóterasza található itt.
A Balatonról visszaverődő napsugarak, és az éjszakai hőmérséklet kiegyenlítő hatása segít a savak megőrzésében, míg a bazaltos alapkőzet egyedi ízt és összetéveszthetetlen zamatot kölcsönöz az Istenmeredekje Kéknyelűnek. Fiatalon virágos, az idő előrehaladtával pedig a sárga gyümölcsök illatjegyei jelennek meg benne. Egy igazi kihagyhatatlan badacsonyi kuriózum!
Kéknyelű, mint Hungarikum
Több évtizedes elhivatott munka, szakmai összefogás és türelem után 2025-ben újabb borvidéki kincs került be a Hungarikumok gyűjteményébe. A Kéknyelű hungarikummá válása hosszú folyamat eredménye. Első lépésként a fajta bekerült a Nemzeti Értéktárba, majd a Badacsonyi Szőlőhegyért Egyesület a termelők és a Hegyközség összefogásával, 2024-ben hivatalos beadvánnyal fordult a Hungarikum Bizottsághoz. Ennek eredményeként 2025-ben a testület hivatalosan is Hungarikummá nyilvánította a Badacsonyi Kéknyelűt, méghozzá eredetmegjelöléssel együtt, ezzel is hangsúlyozva a fajta és a borvidék szoros kapcsolatát. A Kéknyelű egyik legnagyobb értéke sokszínűségében rejlik. A könnyed, friss tételektől a tartalmas, hordóban érlelt, akár évtizedekig is fejlődő borokig számos stílusban képes megmutatni egyedi karakterét. A bazaltos talaj ásványossága különleges mélységet ad neki, ami megkülönbözteti más fehérboroktól. /forrás: vinagora.hu/