Menü

Nincs termék a kosárban

hu|en

Kőtenger 2016

7 500 Ft / palack
(9 865 Ft/l)
Furmint
Jelleg: Száraz
Űrtartalom: 75 cl
Alkoholtartalom: 12,5%
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 14 °C

„A szőlők fekvése legjobb, ha délnek esik, mert így meghever benne a nap, amint a szőlősgazdák szokták mondani. A fekvéshez az is hozzátartozik, hogy a szőlő közép magasságú Hegyoldalon feküdjön. A dombok, halmok és kivált a szántani való térföldek nem szőlőnek valók.” - Nagyváthy János, 1800-as évek eleje

A Furmint hazánk egyik legkedveltebb fehérszőlő-fajtája, így nem véletlen, hogy a Badacsonyi borvidéken is régóta ismert. A Kőtenger Furmint egy különleges tétel, az egyedi klíma, talaj és fekvés egy rendkívül lendületes, ízében dominánsan ásványos bort eredményezett a 2016-os évben. Lecsengése hosszan tart, könnyed, de mégis elegáns. Remek kiegészítője lehet az ünnepi vacsorának.


Furmint
Eredete bizonytalan, ám mivel Tokaj-Hegyalján már a XIII. századtól megtalálható, így magyar fajtaként tekintenek rá. Jóllehet, hírnevét az édes aszúborokkal vívta ki világszerte, a Kárpát-medence többi részén kezdettől fogva száraz borokat készítettek belőle. Magas szintű, izgalmas, gazdag, a termőhelyet jól megmutató borokat tud adni megfelelő gondoskodás mellett. A Balaton-felvidéken is egyre gyakrabban kóstolhatunk száraz furmintokat - egyes források szerint a fajta a tó mellett is régóta jelen van. Remekül érzi magát az itteni vulkanikus talajon is, ásványos, többrétegű borokat ad. A nyelvészek szerint a „furmint” név francia jövevényszó, amely a latin „frumentum” („gabona”) szóból származik.
Séfünk ajánlata:
Lassan sült fokhagymás tarja szalonnás burgonyapürével - Szőlőhegy Bisztró 2020 nyári étlap


Rendeld meg a Laposa Birtok borait, akár ingyen házhozszállítással az egész országban. Az online shopban birtokunk összes tételét megtalálod, kedvezményes borcsomagokért, havi válogatásokért is figyeld a webshopot! Olaszrizling, Szürkebarát, Kéknyelű, Furmint, pezsgő a kínálatban a Badacsonyi-borvidék vulkanikus tanúhegyeiről.

A borokat Badacsonyban a Hableányban személyesen is átveheted!


LAPOSA BORTERASZ
8261 Badacsony, Bogyay Lajos u. 1.
GPS koordináták: É 46.79241° x K 17.49313°
Útvonaltervezés

BORÁSZAT / HABLEÁNY ÉTTEREM
8261 Badacsony, Park u. 26.
Útvonaltervezés